.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Μη το ξεχνάς! Είσαι Ορθόδοξος Έλλην



Δυστυχώς, πολλοί το λησμονούν ή και το… προδίδουν! Αλλά τ’ όνομά σου μήπως το λησμονάς; Ποιος λησμόνησε ποτέ τ’ όνομά του; Ποιος λογικός αγνοεί τα στοιχεία της ταυτότητάς του;

Μη το ξεχνάς! Είσαι Ορθόδοξος Έλλην. Έχεις τον ωραιότερο και υψηλότερο και τιμητικότερο τίτλο στον κόσμο. Και μην ανησυχείς! Δεν πρόκειται για σχήματα λόγου ή για σωβινισμούς! Ποτέ. 
Αυτή είναι μια ιστορική αλήθεια, γι’ αυτό και γνήισα και αυθεντική και αναμφισβήτητη.

Από τότε, που κηρύχτηκε στην Ελλάδα ο Ιησούς Χριστός, ο αληθινός Θεός και Σωτήρας του κόσμου, οι θεοί του μύθου και της πλάνης, εκθρονίστηκαν από τον Όλυμπο και χάθηκαν στης απάτης το έρεβος. Από τότε, “η Χάρις και η αλήθεια δια Ιησού Χριστού εγένετο” (Ιω. Α’ 17). “Ο Ελληνισμός έχει αποκτήσει αιώνιο χαρακτήρα μέσα στην Εκκλησία”, γράφει ο π. Γ. Φλωρόφσκυ.“Ένας μόνο τρόπος υπάρχει, για να είναι η θεολογία μας καθολική: να είναι Ελληνική”. 
Με αυτό το πνεύμα του Χριστιανικού Ελληνισμού ή της Ελληνορθοδοξίας ήταν εμπνευσμένες οι τελευταίες υποθήκες του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, όταν έλεγε στα πνευματικά του παιδιά: “Να αγαπάτε τους Έλληνας, διότι αυτοί μας οδήγησαν εις την πίστη του Χριστού και αυτοί διατηρούσι την Πατερικήν Παράδοσιν της Ορθοδοξίας”.

Μία προφητεία και ένας ύμνος στην Ορθοδοξία ήταν τα λόγια του μεγάλου βυζαντινολόγου Στηβ Ράνσιμαν από το B.B.C. στις 13.1.1994, κατά την απονομή τιμής του από την Ελληνική Κοινότητα του Λονδίνου. Μεταξύ των άλλων, τόνισε τα εξής: “Κατά τον επόμενον αιώνα η Ορθοδοξία θα επικρατήσει μεταξύ όλων ων ιστορικών θρησκειών, ενώ το μέλλον του Καθολικισμού και του Προτεσταντισμού είναι αβέβαιο. Η Ορθοδοξία διατηρεί τα στοιχεία της Πίστεως, ενώ οι άλλες Χριστιανικές ομολογίες έχουν καταπέσει σε έναν ξερό ορθολογισμό…”

Η Ορθοδοξία υπήρξε μέγα και ανεκτίμητο δώρο του Θεού. Είναι θησαυρός και κιβωτός της αλήθειας. Κλείινει μέσα της όλο το μεγαλείο της Θείας Αποκάλυψης. Στα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης η χρυσοκάμωτη κιβωτός φύλασσε τις πλάκες του Νόμου με τις δέκα εντολές του Θεού. Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός φυλάσσει σαν ακοίμητος φρουρός την αμώμητη πίστη του Ευαγγελίου και της Ιεράς Παράδοσης, που είναι καταχωρημένη στα συγγράμματα των Αγίων Πατέρων και τις αποφάσεις των επτά Οικ. Συνόδων.

Μονάχα η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η “Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία”. Οι άλλες είναι ομολογίες και όχι “εκκλησίες”. Άλλωστε δεν είναι δυνατό να υπάρχουν πολλές “εκκλησίες”. Όλες οι λεγόμενες “εκκλησίες”, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά χριστιανικές αιρέσεις – δηλαδή, σάπια παρακλάδια του Χριστιανισμού. Καθώς δίδασκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: “Όλες οι πίστες είναι ψεύτικες. Τούτο εκατάλαβα αληθινά – μόνο η πίστη των Ορθοδόξων είναι καλή και Αγία… Να ευφραίνεσθε οπού είσθε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και να κλαίετε δια τους ασεβείς και αιρετικούς, όπου περιπατούν εις το σκότος”.

Και για να θυμηθούμε το σχετικό Συνοδικό της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου: “Οι Προφήται ως είδον, οι Απόστολοι ως εδίδαξαν, η Εκκλησία ως παρέλαβεν, οι Διδάσκαλοι ως εδογμάτισαν, η Χάρις ως έλαμψεν, ούτω κηρύττομεν. Αυτή η πίστις των Αποστόλων, αυτή η πίστις των Πατέρων, αυτή η πίστις των Ορθοδόξων, αυτή ηπίστις την οικουμένην εστήριξεν”.

Μπροστά στα μεγάλα θέματα της Πίστης δε χωράει καμιά υποχώρηση και κανένας συμβιβασμός. “Ου συγχωρεί συγκατάβασις εις τα της πίστεως”, διακηρύττει ο Αγ. Μάρκος ο Ευγενικός.

Μη το ξεχνάς! ΕΙΣΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΛΛΗΝ. Και να θυμάσαι ότι: Όποιος αρνείται τη θρησκεία του, είναι εξωμότης! Όποιος αρνείται την Πατρίδα του, είναι προδότης! 
Δυο συνώνυμες λέξεις εσχάτης αισχύνης και ατίμωσης. Λοιπόν η απάντησή σου;

“Πιστός άχρι θανάτου”!

Του Μιχαήλ Ε. Μιχαηλίδη, Θεολόγου

από το φυλλάδιο: “Φωτιστικά κείμενα για την σωτηρία μας” – Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύνδεσμος Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Θεσσαλονικέων